Tehdään Forssasta esimerkki

Tiistaina 23.8 kymmenet suomalaiset saapuivat Forssan vastaanottokeskuksen läheisyyteen, jolloin tilanne kärjistyi useiden kymmenien ihmisten väliseksi joukkotappeluksi. Aseina käytettiin ainakin pesäpallomailoja, keppejä ja laudanpätkiä.

Iltalehti uutisoi nuorten suomalaismiesten menneen aiheuttamaan häiriötä vastaanottokeskukselle astaloiden kera.

Iltasanomat uutisoi myös turvapaikanhakijoiden osallistuneen tappeluun, mutta mainitsee vain suomalaisilla olleen kättä pidempää.

Aamulehti kutsuu vastaanottokeskuksella käyneitä kantasuomalaisiksi ja painottaa näiden paenneen paikalta. Kantasuomalaisilla uutisoidaan olleen mukanaan kättä pidempää.

Ylen uutisessa poliisi kuvailee tapahtumaa ”hässäkäksi” ja turvapaikanhakijoiden mukaan suomalaisilla oli aseinaan keppejä ja pesäpallomailoja.

Seura-lehden kirjottelija Jussi Korhonen kutsuu tapausta hyökkäykseksi sekä tilaustyöksi ja syyllistää tapahtumasta maahanmuuttokriittisiä poliitikkoja.

Uutisista saamme siis varsin yksimielisen kuvan päivän tapahtumista. Paikalla kuvatuista videoista (1) & (2)on kuitenkin nähtävissä, että myös turvapaikanhakijat ovat olleet aseistautuneita. Aseina ovat toimineet ainakin laudanpätkät, putket ja tuolit. Ensimmäisellä videolla turvapaikanhakijat hyökkäävät tilanteeseen liittymättömän viattoman auton kimppuun. Videoiden kuvaamishetkellä tappeluun osallistuneet suomalaiset ovat luultavasti jo poistuneet paikalta, mutta turvapaikanhakijat jatkavat riehumista sivullisten kustannuksella. Miksi? Mitä uhkaa ohilkukijat aiheuttavat heihin. Miksi turvapaikanhakijat käyttäytyvät väkivaltaisesti ylipäätään muita kohtaan?

Lehdet jättävät mainitsematta tilanteeseen johtaneet taustat, mutta paikallinen Forssan Lehti valaisee asiaa. Edellisenä päivänä turvapaikanhakijat pahoinpitelivät Forssan Prisman pihalla suomalaisen 15-vuotiaan pojan ja tiistainen on mitä luultavasti seurausta siitä. Kuva turvattomista turvapaikanhakijoista katoaa siinä vaiheessa kun käydään porukalla itseään pienemmän kimppuun. Omankädenoikeus ei ole kuitenkaan edes tässä tapauksessa hyväksytty reaktio, vaikka tuntuisikin siltä etteivät poliisi tai päättäjät tee asian eteen mitään.

Yksipuolisesta kuvasta huolimatta ovat siis molemmat osapuolet olleet aseistautuneita ja turvapaikanhakijat eivät olekaan niin viattomia uhreja kuin annetaan ymmärtää. Jo aiemmin juuri Forssan vastaanottokeskuksesta löydettiin kaksi joukkomurhasta epäiltyä henkilöä.

Forssan kaupunginhallitus äänesti alunperin vastaanottokeskuksen perustamista vastaan. Osa Forssan päättäjistä oli silloin huolissaan kunnan saavan mahdollisesti rasistileiman. Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen oikein iloitsi kuullessaan vastaanottokeskuksen mahdollisesti toteutuvan. Lopulta Forssalaisetsaivat vastaanottokeskuksensa ja tässä on tulos.

Mitä siis voidaan tehdä, jotta kostonkierre saadaan katkaistua. Poliisi ei voi kuluttaa resurssejaan valvomalla vastaanottokeskuksia alituiseen.

Forssan Lehden artikkelissa on poliisin ratkaisuehdotus:

”Rikoskomisario Tomi Repo kehottaakin ihmisiä pistämään jäitä hattuun ja välttämään tappeluita.”

”– Olisi hyvä, jos ulkomaalaistaustaiset ja suomalaiset tutustuisivat toisiinsa paremmin, eivätkä määrittelisi toisiaan tutustumatta. Hyvä sääntö on, että kannattaa pyrkiä olemaan kaikkien kaveri, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen sanoo.”

Alituisen puheen sijaan voi tilanteen koittaa ratkaista myös teoilla. Tehokkain keino valvoa ettei vastaavaa yhteenottoa pääse tapahtumaan on lukita turvapaikanhakijat vastaanottokeskuksen tiloihin siihen asti, että poliisi on selvittänyt tilanteen. Tämän aikana on helpoin tunnistaa 15-vuotiaan pahoinpitelijät ja videoilla tunnistettavissa olevat riehujat. Kun heidät on asetettu vastuuseen teoistaan, kostonkierre saadaan mitä luultavimmin laantumaan. Tapahtuneesta on tehtävä esimerkki. Meidän on näytettävä, että suomalaiset eivät hyväksy saapujilta minkälaista käytöstä vain, vaan meillä on tiukka kuri. Jos ilmainen puuro ei maistu, poistu maasta.

Muissakin tapauksissa pitäisi viimeisimmän aallon mukana tulleet turvapaikanhakijat erotella muista turvapaikanhakijoista. Suurin osa heistä on saapunut maahan laittomasti ja Dublinin yleissopimuksen takia heillä ei ole todellista oikeutta oleskella Suomessa. Meidän on keskitettävä resurssimme auttamaan aitoja turvapaikanhakijoita, ei näitä laittomasti maahan saapuneita turisteja.

Forssalaisilla on torstaina 25.8 mahdollisuus osoittaa mielenosoituksen muodossa, että saapuneet turvapaikanhakijat ovat kutsumattomia vieraita. Näin saadaan edes osalle kotimaissa vuoroaan odottavalle turistille sana kiertämään kuinka ilkeä ja rasistinen maa Suomi on eikä tänne ehkä sittenkään kannata saapua. Poliisille ilmoitettu laillinen mielenosoitus on aina parempi vaihtoehto kuin väkivalta.